Przy pracy z nożami ręcznymi np. w przemyśle mięsnym, ręce pracownika narażone są na zagrożenia w wyniku ukłucia lub przecięcia nożami. Idealną ochronę przed tego typu urazami stanowią specjalistyczne rękawice ochronne, anty przecięciowe wykonane z plecionki pierścieni metalowych. Nakazuje się ich stosowanie podczas prac, w których nóż przesuwa się w kierunku ręki, narażając drugą rękę na uraz. Takie zagrożenia występują przeważnie w przemyśle spożywczym np. rzeźniach oraz przetwórstwie mięsnym, jak i również w przemyśle tworzyw sztucznych, tekstylnym, papierniczym oraz skórzanym.
Rękawice anty przecięciowe z metalowej plecionki przez swoją budowę są wyjątkowo wytrzymałe, łatwe do czyszczenia oraz idealne do zastosowania. Ta kwestia w połączeniu ze składem rękawicy, który nie sprzyja rozwojowi mikroorganizmów, doprowadził do tego, że znalazły one szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym m.in. w masarniach, przy filetowania ryb, oddzielaniu kości oraz cięciu i krojeniu mięsa, tj. rękawice masarskie, rękawice rzeźnickie.
Dyrektywa EN 1082-1 określa sposób badania ochrony rękawic. Rękawicę anty przecięciową ochronną stosuje się na rękę, która nie trzyma noża podczas wykonywania czynności przy jego użyciu. Wykonuje ona czynności pomocnicze, przez co jest zagrożona urazem np. przytrzymuje płat mięsa podczas krojenia nożem ręcznym. Rękawice anty przecięciowe gwarantują nieco niższą ochronę przed urazami mechanicznymi, przede wszystkim przed ukłuciem nożem. Rękawice spełniające postulaty dyrektywy EN 1082 oznakowane są następującym piktogramem.